Menu
Mijn tour

Fietsen naar de Zuidpool

Dan Burton uit Utah vertrekt binnenkort naar Antarctica om iets te ondernemen dat nog nooit iemand is gelukt. Hij wil de eerste persoon zijn die op de op de fiets de Zuidpool bereikt.

Dan's route gaat vanaf de rand van Antarctica, bij Hercules Inlet naar de geografische Zuidpool. De 750 mijl / 1200 km lange tocht is er een vol uitdagingen – continue sneeuw, temperaturen ver onder nul, verborgen gletsjerspleten en klimmen tot 3000 meter. Tijdens het rijden verwacht hij het meest van de tijd een tegenwind van 30 tot 50 km per uur.

Dan slaapt tijdens de tocht in een tent en kookt instant maaltijden. Een expeditieteam zal op drie plaatsen op de route kleine containers met voedsel plaatsen.

Dan doet deze zware solo trektocht op een mountainbike die is uitgerust met dikke vier inch (100 mm) grootprofiel banden die goed grip hebben in de sneeuw. Hij verwacht 20 tot 30 mijl (30-50 km) per dag te fietsen. Rijden in het donker is er gelukkig niet bij omdat de zon op de Zuidpool in deze tijd van het jaar nooit onder gaat. In ongeveer 30 dagen hoop hij deze tocht te volbrengen. Maar dat moet in ieder geval zijn voor 23 januari; dat is de dag dat het laatste vliegtuig dit seizoen vanaf Antarctica vertrekt.
Een Australische en een Spanjaard hebben aangekondigd dat zij ook in december willen proberen de Zuidpool per fiets te bereiken. De tocht lijkt daarmee uitgegroeid tot een internationale race, om te zien wie dit het eerst lukt.

›› Lees de South Pole Epic blog
Geschreven op: Nov, 16 2013
‹‹ Terug naar overzicht
Deel dit
Akkoord
Deze website plaatst cookies om jouw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee jouw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt je hiermee in.