Menu
Mijn tour

Indian Summer


Met een “Indian Summer” wordt in Europa een ongewoon mooie nazomer bedoeld en in het zuiden van de USA vindt men het de heetste periode van het jaar (juli-augustus). De échte Indian Summer vind je echter in het noordoosten van de VS, in de regio New England.


Als in oktober koude en polaire lucht vanuit Canada moeite heeft de nog aanwezige warme lucht te verdrijven ontstaat een hogedrukgebied. De opgewarmde lucht blijft als het ware op de grond liggen, bedekt met een laag koude lucht. De eerste dag van de Indian Summer is meestal vrij koud, maar de daaropvolgende dagen worden steeds warmer, tot zelfs 25°C. De eerste nachten met vorst zijn het sein voor de bomen om de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen. Hierdoor stopt ook de aanmaak van groen chlorofylpigment, en kleuren de bladeren rood, bruin en geel. Dit proces wordt versterkt door de relatief hoge temperatuur, en het geeft de Indian Summer het karakteristieke en spectaculaire gezicht.

Waar komt de uitdrukking Indian Summer vandaan? Daar zijn een paar theorieën over:
  • De eerste Europese kolonisten verwelkomden de koudere herfstperiode als het tijdstip waarop zij geen aanvallen meer van de indianen hoefden te vrezen. Als zij dan ongewapend hun nederzettingen verlieten en er vrij plots een warme periode aanbrak besloten de indianen tot een laatste aanval op de kolonisten.
  • De periode waarin de indianen hun de maïs en pompoenen oogsten.
  • De Algonquian indianenstam geloofde dat hun zuidwestelijke god Cautanowwit vanaf zijn hof warme lucht naar het noordoosten blies.

Net als de Nederlandse bloeiperiode van de tulpen is de precieze tijd en de kracht van de Indian Summer moeilijk te voorspellen. De natuur is grillig; het is ieder jaar weer anders.

USA Fietstours heeft een paar foliage (herfstkleuren) fietstours in New England in het programma die speciaal gericht zijn op de wonderlijke Indian Summer.
     Maine Foliage Ride
     Fall Foliage Ride
     Autumn in the Berkshires
Geschreven op: Aug, 02 2015
‹‹ Terug naar overzicht
Deel dit
Akkoord
Deze website plaatst cookies om jouw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee jouw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt je hiermee in.