Menu
Mijn tour

Race Across America

De Ronde van Vlaanderen, de Elfstedentocht? Niets is te vergelijken met de RAAM: de Race Across America die ieder jaar begin juni start. Een fietsevenement waarin de deelnemers zo snel mogelijk de bijna vijfduizend kilometer van Stille Oceaan naar Atlantische Oceaan moeten zien te overbruggen.
De eerste RAAM race werd in 1982 georganiseerd door John Marino en er waren vier deelnemers. Het transcontinentale fietsevenement wordt elk jaar groter en tegenwoordig zijn er gemiddeld 250 deelnemers en er zijn meer dan 15 categorieën zoals Solo Male, Solo Female, Four Person Mixed en Solo Male-Recumbent.

In tegenstelling tot andere meerdaagse wielerwedstrijden kent de RAAM geen etappes en er is geen bepaalde dagafstand. Slaap is optioneel en de klok loopt continu vanaf start tot finish, als in een tijdrit. De uiteindelijke totale eindtijd omvat dus ook alle rusttijden en de winnaar is de renner die het snelste is en minder en kortere stops heeft gemaakt. De winnaar eindigt meestal in acht tot negen dagen en rijdt dan ongeveer 22 uur per dag.

De snelste RAAM bij de mannen werd in 1986 gereden door Pete Penseyres, die de 3107 mijl (5000 km) reed in 8 dagen, 9 uur, en 47 minuten, bij een gemiddelde van 15.40 mph (24,8 km/h). De snelste vrouw was Seana Hogan in 1995, die 2912 mijl (4686 km) eindigde in 9 dagen, 4 uur, 2 minuten - een gemiddelde van 13.23 mph (21,3 km/h). Het record voor een achtpersoons team werd gevestigd in 2009 -zij reden 3.021 mijl (4833 km) in 5 dagen, 9 uur en 5 minuten. Het overal record is van Jure Robic van Slovenië die de race vijf keer won.
Maar liefst 50% van de solo deelnemers moeten opgeven als gevolg van uitputting of om medische redenen. Elke renner wordt bijgestaan door een support crew die vanuit een volgwagen de renner voorziet van voedsel en water en die assisteert met reparaties en medische hulp. Om de veiligheid te garanderen begeleidt een voertuig met zwaailichten de rijder tijdens de nacht.
Ook USA Fietstours heeft een aantal spannende Coast-to-Coast tours in haar programma opgenomen.
Geschreven op: Dec, 24 2012
‹‹ Terug naar overzicht
Deel dit
Akkoord
Deze website plaatst cookies om jouw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee jouw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt je hiermee in.