Menu
Mijn tour

Veiliger met meer fietsen

Er is een nieuw recept voor de steden om hun straten veiliger te maken voor fietsers: vergroot het aantal fietsen! Een team van internationale onderzoekers keek naar een groot aantal steden, van Australië tot Denemarken tot Californië. Zij concluderen dat, wanneer er meer fietsers zijn er minder ongevallen tussen fietsen en auto's gebeuren.

veel fiestersWat verrassend is, zeggen de onderzoekers, dat de veiligheid voor de fietser niet veel groter  wordt als de stad veel inspanningen doet om dit soort ongevallen te voorkomen. Ongevallen tussen fietsen en auto's hebben weinig te maken de lengte van fietspaden en fietsstroken of met snelheidslimieten voor auto's . Maar als het aantal fietsers in een stad verdubbelt, dan daalt het aantal fiets-auto ongelukken met een derde.

Blijkbaar leren automobilisten om de weg te delen wanneer ze te maken krijgen met meer fietsers tijdens hun dagelijkse woon-werkverkeer. Bovendien betekent meer fietsers ook meer autobestuurders die zelf fietsen. Hierdoor zijn ze beter op de hoogte van het gedrag van hun medefietsers. De onderzoekers noemen het een positieve spiraal: meer fietsers = minder ongevallen.

Geschreven op: Okt, 31 2011
‹‹ Terug naar overzicht
Deel dit
Akkoord
Deze website plaatst cookies om jouw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee jouw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt je hiermee in.