Menu
Mijn tour

Klimaat in Amerika

Door de afmeting van Amerika zijn er grote klimatologische verschillen. Van een poolklimaat in het noorden van Alaska tot een (sub)tropisch klimaat in Florida en Hawaï. Ook de regenval is ongelijkmatig verdeeld. Er zijn gebieden met meer neerslag in het noordwesten en het zuidoosten, terwijl er in de zuidwestelijke staten woestijngebieden zijn.
De temperatuur wordt in de VS aangegeven in graden Fahrenheit (°F).
U kunt hier de temperatuur omrekenen en als omreken-hulpmiddel voor onderweg kunt u de afbeelding hiernaast printen. (er op klikken om te vergroten)
  • Bij de informatie per staat is een grafiek met de lokale temperatuur, zonuren en neerslag opgenomen.
Actueel weerbeeld in de USA

Het beste fietsseizoen

Lente

Aangenaam in het hele land behalve Alaska. In de vroege lente (maart, april) kan het in de noordelijke staten en in de bergen nog koud zijn.

Zomer

Aangenaam in de noordelijke kuststaten en Alaska. In het binnenland en het zuiden overdag erg warm; in de staten langs de Golf van Mexico gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid.

Herfst

Aangenaam in het hele land. In de zuidelijke staten kans op tornado’s. De meeste regen in het noordwesten. In het noordoosten kans op mooie "Indian Summer" dagen.

Winter

Temperaturen vanaf 15 graden in de zuidelijke staten. In het noorden en het binnenland koud.

Het weer in de regio's

>Noordoosten
Delaware, New Jersey, Oost-Pennsylvania, New York en de regio New England (Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, Delaware)
Deze regio kent over het algemeen een wisselvallig, vochtig klimaat, met het gehele jaar door matige neerslag. Door de polaire invloed kan het zelfs in de vroege lente nog koud zijn. Hoewel het een van de Amerikaanse regio’s is met de minste zonneschijn, schijnt de zon vaker dan in Noordwest-Europa, gemiddeld 4-5 uur in de winter en 9-19 uur in de zomer.
De herfst duurt in dit gedeelte van de USA maar een paar weken, maar is wel wereldberoemd. Deze zogenaamde ‘Indian Summer’ ontstaat als in het najaar de koude en polaire lucht uit Canada moeite heeft de nog aanwezige warme lucht te verdrijven. De koude lucht komt dan tot stilstand en er ontwikkelt zich een hogedrukgebied. De eerste dag van de ‘Indian Summer’ is meestal vrij koud, maar de daaropvolgende dagen worden steeds warmer, tot zelfs 25°C. De opgewarmde lucht blijft als het ware op de grond liggen, bedekt met een laag koude lucht. De eerste nachten met vorst zijn het sein voor de bomen om de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen. Hierdoor stopt ook de aanmaak van groen chlorofylpigment, en worden de befaamde rode, bruine en gele bladkleuren zichtbaar die de ‘Indian Summer’ een spectaculair gezicht geven.

>Oosten
Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia
Het (mediterane) klimaat in de oostelijke staten wordt gematigd door de invloed van de Atlantisch oceaan. In de zomer valt de meeste regen. In het zuiden (South Carolina, Georgia) kan in de zomer aan de kust de luchtvochtigheid soms hoog zijn.

>Middenwesten
West-Pennsylvania, North Dakota, South Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Nebraska, Iowa, Illinois, Ohio, Kansas, Missouri, Indiana, Kentucky
De noordelijke staten in het middenwesten hebben een duidelijk landklimaat met hete, korte zomers en lange, strenge winters. Het zuidelijk deel heeft een gematigder weerstype met lange zomers met neerslag en zachte winters. Open luchten en overvloedige zonneschijn zijn typerend voor deze regio.

>Noordwesten
Washington, Oregon en West-Idaho
Het klimaat in deze regio lijkt veel op dat van Noordwest-Europa. Het is er vaker bewolkt en daardoor is het de minst zonnige regio van de USA. Er valt meer regen in de berggebieden (2500-3000 mm per jaar) dan in de relatief droge valleien (ca. 300 mm per jaar). Het aantal zonuren in de winter bedraagt 2-3 uur per dag tegen 9-10 in de zomer aan de kust. Onder invloed van de stabiele watertemperatuur van de grote oceaan hebben de kustdistricten maar geringe verschillen in winter- en zomertemperatuur.

>Zuidwesten
California, Nevada
California heeft een klimaat dat lijkt op het mediterrane weertype, maar door de uitgestrektheid zijn er ook grote verschillen. Het klimaat aan de kust lijkt nog veel op dat van de noordwestelijke staten. Verder naar het zuiden en meer landinwaarts zijn de temperaturen hoger en is het zomers droger. In Nevada lijkt het weer steeds meer op dat in de woestijngebieden van Arizona en Noord-Mexico. California is een van de zonnigste staten van het land (12-14 zonuren per dag in de zomer). Door de frequent optredende zeemist is het aan de noordelijke kust (San Francisco) in de zomer minder zonnig en koeler.

>Midden - Rocky Mountains
Montana, Idaho, Wyoming, Nevada, Utah, Colorado, Arizona, New Mexico en West-Texas
Over het algemeen is het in de noordelijke Rocky Mountain staten (Idaho, Montana, Wyoming) kouder en er valt meer neerslag. Een groot gedeelte van het zuiden (Arizona, New Mexico, Utah, Colorado) bestaat uit woestijnachtig gebeid met minder dan 300 mm neerslag per jaar. Dit zuidelijke deel heeft ook het zonnigste klimaat van de USA; Phoenix en Las Vegas hebben in de zomermaanden 12-14 zonuren per dag. Door de lage luchtvochtigheid voelen de hoge temperaturen niet onaangenaam aan.

>Zuiden
Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Oost-Texas, Louisiana, Mississippi en Alabama
Het klimaat lijkt in deze staten vrij veel op dat in het middenwesten. Door de zuidelijke ligging en onder invloed van warme lucht van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico zijn de winters warmer en korter dan in het noorden. Alleen in het westen van Texas komen in de winter af en toe koude periodes voor. De jaarlijkse neerslaghoeveelheid ligt in het oosten bijna overal tussen de 1000 en 1250 mm. In het westen bedraagt de neerslag tussen de 350 en 500 mm. Er heerst in de hele regio een zonnig klimaat, met name het westen van Texas en Oklahoma (gemiddeld 10-11 uur per dag in de zomer). De zomerhitte is goed te verdragen, behalve langs de Golf van Mexico, waar de combinatie van hitte en hoge luchtvochtigheid soms onaangenaam aanvoelt. In de nazomer kunnen in het hele zuiden tornado’s voorkomen.

>Alaska
Het binnenland en de noordkust van Alaska hebben een semi-poolklimaat. Op de bergen ligt altijd sneeuw. Rivieren zijn van september tot eind mei bevroren. Door de lange dagen kan het in de zomer nog verrassend warm worden. Aan de zuidelijke Pacific kust heerst een ander klimaat. Hier valt meer neerslag en het weer is er minder voorspelbaar. De zomertemperaturen liggen hier iets lager dan in het binnenland.

>Hawaii
Hawaïi heeft een tropisch klimaat met een vrijwel het gehele jaar waaiende noordoostpassaat. De tamelijk gelijkmatige temperaturen (op zeeniveau gemiddeld 23°C) worden getemperd door de wind en de hoogte waar men zich bevindt. Regenval treedt vooral op aan de windkant van de eilanden. De zuidwestkust is relatief droog terwijl de noordoostkust de meeste neerslag ontvangt. In de drogere gebieden valt de meeste neerslag in de periode oktober tot en met maart. Het aantal zonuren varieert van 7-10 uur per dag in de wat drogere hoofdstad Honolulu tot 4-5 uur in de nattere gebieden.
Deel dit
Akkoord
Deze website plaatst cookies om jouw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee jouw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt je hiermee in.