Menu
Mijn tour

Reisdocumenten voor de USA

Paspoort

Voor het reizen vanuit België of Nederland naar de USA heb je een geldig paspoort met een numerieke leesstrip nodig. Met de numerieke leestrip kan een machine jouw paspoort uitlezen. In België zijn vanaf mei 2003 alle paspoorten van zo’n leesstrip voorzien, in Nederland vanaf januari 1995. Het paspoort moet tot minimaal 6 maanden na je terugkeer geldig zijn. Ook kinderen moeten, ongeacht de leeftijd een eigen paspoort hebben.

Visum

Belgen en Nederlanders vallen voor de USA onder het zogenaamde “Visa Waiver Program” (VWP) hetgeen betekent dat zij geen visum nodig hebben. Voorwaarde is wel dat je bij ESTA (zie ook hieronder) digitaal een reistoestemming aanvraagt en dat je niet langer dan 90 dagen in de USA gaat verblijven en er niet gaat werken. Je kunt geen gebruik maken van het VWP indien je eerder de toegang tot de USA bent geweigerd, er te lang bent gebleven bij een eerder bezoek of wanneer je een strafblad hebt.

ETA

Canada heeft een vergelijkbaar programma namelijk: ETA
Wanneer je naar Canada reist (of via Canada) met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het Visa Waiver Programma valt, moet je een ETA-reistoestemming aanvragen. Voordat je aan boord van een vliegtuig of schip naar Canada gaat, moet je elektronische reistoestemming krijgen via ETA (Electronic Travel Authorization).

ESTA

In verband met de terreurdreiging zijn de regels voor toegang door de Amerikaanse overheid aangescherpt en sinds 2009 kun je als Belg of Nederlander alleen visumvrij naar de USA als je daarvoor toestemming aanvraagt via ESTA (“Electronic System for Travel Authorization”). Deze aanvraag moet iedere paspoorthouder (ook kinderen!) online doen. De kosten zijn USD 14 en het invullen neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Je krijgt meestal direct, maar uiterlijk na 72 uur de toestemming. In de aanvraag moet je een Amerikaans verblijf adres’ opgeven – hier kun je jouw eerste overnachtingsadres of het depotadres van auto- of camperverhuurder in de USA invullen.

  • De regels voor toegang tot de USA worden strikt nageleefd. Geen geldig paspoort of geen ESTA aanvraag betekent geen vertrek en ook geen claimmogelijkheid bij jouw annuleringsverzekering. Een noodpaspoort zonder chip (een zogenaamd E-paspoort) is voor de USA tegenwoordig geen geldig reisdocument meer.

Immigration formulier

Tijdens jouw vlucht naar de USA moet je een groen I-94 Immigration formulier invullen. Als verblijfplaats vul je jouw eerste overnachtingsadres of het depotadres van auto- of camperverhuurder in de USA in. Het I-94 formulier lever je bij aankomst in de USA in en je krijgt dan een vertrekformulier. Dit kun je het best in jouw paspoort bewaren, Je moet het op de luchthaven van vertrek weer inleveren.

* Let wel, dit zijn onze tips, maar wetgeving kan veranderen. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele wijzegingen in de de wetgeving. Voor actuele informatie raden wij de website van de rijksoverheid aan.

Amerikaanse vertegenwoordiging in België

   Ambassade
   Regentlaan 27
   B-1000 Brussel
   tel. +32 -2 811 -4000
   fax. +32 -2 811-4500

Amerikaanse vertegenwoordiging in Nederland

   Ambassade
   Lange Voorhout 102
   2514 EJ Den Haag
   tel. 070-3102209
   fax. 070-3102307
   Consulaat
   Museumplein 19
   1071 DJ Amsterdam
   tel. 020-5755309
 

Belgische vertegenwoordiging in de USA

   Ambassade
   3300 Garfield Street N.W.
   20008 Washington D.C.
   tel. 202-3336900
   fax. 202-3335457

Nederlandse vertegenwoordiging in de USA

   Ambassade
   4200 Linnean Avenue N.W.
   20008 Washington D.C.
   tel. 202-2445300
   fax. 202-3623430
Deel dit
Akkoord
Deze website plaatst cookies om jouw zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee jouw gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies voor het meten en bijhouden van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt je hiermee in.